ELEKTROSTATİK TOZ BOYAMA

Elektrostatik Toz Boyama Nedir?
Elektrostatik toz boyama solvent içermeyen bir yüzey kaplama metodudur. Kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını oluşturan çok ince toz boya partikülleridir. Boyanacak malzemelerin boyadan önce ön temizlemeye ihtiyacı vardır. Demir malzemeler için fosfatlanması veya alüminyum malzemeler için kromatlanması boya kalitesinin mükemmelliğini arttırır.Yüzey işlem tüm toz ve yaş boya kaplamalarının korozyon direncini arttırmak için uygulanır. Doğru yapılan yüzey işlem sonucunda korozyon direnci ve boyanın yapışma kabiliyeti artar. Kaplamadaki korozyon ve diğer problemler yüzey işlem prosesinin doğru uygulanmamasından kaynaklanır. Yüzey işlem genellikle son kaplamadan daha fazla önem taşır. Toz boya, boya kabininde özel boya tabancaları vasıtasıyla atılır. Tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışır ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. Toz boyanın malzeme yüzeyine tam olarak yapışabilmesi için malzemenin de çok iyi bir şekilde topraklanması gerekir. Malzeme toz boya ile kaplandıktan sonra pişirme fırınına girer.180- 200ºC arasında olan fırın ısısı toz boyanın erimesini ve belirli bir sürede malzeme üzerine yapışmasını sağlar. Elde edilen kaplama aşınmaya, korozyona, kimyasal etkilere ve darbelere karşı mükemmel bir direnç gösterir. Sonuçta çok dayanıklı, ekonomik, çevre dostu, geniş renk yelpazeli ve parlak bir yüzey kaplaması elde edilir. Elektrostatik toz boyama işleminden sonra kalite kontrol açısından bazı fiziksel ölçü ve deney kontrolleri uygulanmaktadır. Aşşağıdaki yer alan testler boyanan her parti işte Kimya mühendisimiz tarafından yapılmakta, sonucunu belirten Kalite Kontrol Belgesi düzenlenip müşterilerimize malzeme ile birlikte teslim edilmektedir. Aynı zamanda yapılan tüm testler sistemimizde arşivlenmekte, yapılan boyaya boya üretici firmaların garantisi altında 10 yıl garanti verilmektedir.

1-Film Kalınlığıölçümü :Metal yüzey üzerindeki toz boyanın özel cihazlar ile film kalınlığı ölçülür. Birimi mikron’dur. Düz boyalarda ortalama 70-80 mikron, pütürlü boyalarda 90 mikron uygulama tavsiye edilir.
2-Konik Bükme Testi:Belirli şartlar altında boya uygulanan yüzeyin, konik şekilde deforme edilmesi sonucu, boyada oluşan çatlama miktarı ve boya filminin yüzeyden kalkma miktarının ölçülmesi ile boyanın esnekliğinin kontrol edilmesidir.
3-Darbe Testi:Belirli şartlar altında serbest düşen ağırlığın, boyanın yüzeyinde oluşturduğu çatlama ve boyanın yüzeyden kalkma oranının ölçülmesi ile boyanın esnekliğinin kontrol edilmesidir.
4-Yapışma Testi:Boyalı yüzeyde film üzerine, dik açıyla kafes şeklinde kesikler oluşturulması ve standarda uygun yapışkan bant ile bu kesikli boya filminin yüzeyden kalkmasının kontrol edilmesidir.
5-Cupping Test:Boyanın esnekliğinin ve yapışma özelliğinin kontrol edilmesi için kullanılan test metodudur.
6-Sertlik Ölçümü:Boyalı yüzeyin sertliği Kalem Sertliği ve Bucholz Sertliği standartlarına göre ölçülür
7-Tanecik Boyutu Dağılımı:Lazer ışını ile boyanın içinde, her tane boyutundan ne oranda olduğu ölçülür.Bunun yanında en iri tane boyutu ve ortalama tane boyutu gibi verilerde elde edilir. Dünyada hızlı bir yayılma gösteren toz boya sanayi gün geçtikçe dezavantajlarını ortadan kaldırmakta, renk ve çeşitliliğini arttırmaktadır. Alüminyum, beyaz eşya, dayanıklı tüketim malzemeleri ve otomotiv yan sanayi gibi büyük sektörler başta olmak üzere bir çok sektörde başarıyla uygulanan elektrostatik toz boya dünyada vazgeçilmez bir kaplama olmuştur.

2013 Copyright ASEL Eloksal . Tüm Hakkı Saklıdır.                                                                                                                                                               Efe Ajans